Thursday, July 4, 2013

Resepi : Koci Pulut Hitam

Assalamualaikum!!
entri kali ini merupakan entri yang paling dibenci oleh course mate Azim sebab ini favourite diorang.. haha
koci pulut hitam kan... sedap betul..
actually, Azim memang dah lama nak buat kuih ni.. teringin punya pasal, sekali jumpa tepung pulut hitam kat kedai, Azim beli la.. terus buat dan ngap.. auumm!!
hehe.. Azim nak nasihatkan korang la.. ada baiknya gunakan santan fresh yer untuk dadih tu, serious sedap dari santan kotak..
tanpa berleter panjang lagi, mari tengok resepinya

santannya menggoda jiwa


Bahan-bahan: (dapat lebih kurang 20 biji rasanya)

250 g tepung pulut putih
100 g tepung pulut hitam
Garam
Air
Santan (Azim beli yang paket kecil rm1 kat pasar tu)
Tepung beras
Inti kelapa

Cara membuatnya:

buat dadihnya dulu, kasi sejuk..
1. Santan dicampur secawan air dan dua sudu besar tepung beras dan garam secukup masin.
2. Kacau atas api sederhana sehingga naik wap dan tutup api. Sejukkan

doh
1. Uli tepung pulut dengan sedikit garam dan air sehingga membentuk doh yang boleh dibentuk dan tidak melekat pada tapak tangan anda.
2. Leperkan dan letak inti kelapa dan uli bulat-bulat.
3. Letak atas daun pisang dan letak sesudu makan dadih yang dah sejuk tadi.
4. Bungkus macam bungkus koci ler.
5. Kukus selama 10 minit sahaja.. not more not less..
6. Sejukkan kuih sebelum makan.




hehe.. ok.. tak mau tulis panjang-panjang.. banyak resepi menunggu ni..
bubye~~

No comments:

Post a Comment