Assalamualaikum..
Pucuk Ubi Racik Masak Tempoyak ini adalah antara masakan istimewa yang mama selalu masak, kenapa istimewa tu? hehe, tempoyaknya memang marvelous!!! kami buat tempoyak sendiri, Alhamdulillah, ada dusun durian sendiri.. Syukur.. pucuk ubi dan daun kunyit pun kami tanam sendiri.. Dengan santan segar dari kelapa yang baru parut cukup membuat iman seseorang tergoda especially bulan Ramadhan ni.. Yang istimewa kali ini ialah Azim makan dengan pisang goreng panas-panas, memang best.. dengan nasi pun terbaik.. tapi Azim diet nasi bulan puasa ni, makan dengan pisang je la..
Bahan-bahannya :
2 ikat pucuk ubi (diracik halus)
3 helai daun kunyit (diracik halus)
3 papan petai tua ,ambil isinya (petai yang Azim pakai pertengahan umur..hehe)
3 sudu makan cili api kisar (kepedasan bergantung)
1/2 biji bawang merah (mayang halus)
1 ulas bawah putih (mayang halus)
5 sudu makan tempoyak (boleh adjust tempoyaknya, nak pekat boleh tambah lagi)
1 batang serai diketuk
3 cawan santan pekat
1 cawan air
Garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk .
2. Masak sehingga menggelegak dan kesemua sayuran layu.
3. Tutup api.
Kalau Azim la kan, Azim biarkan sejuk sejam baru makan.. lagi best rasanya..
No comments:
Post a Comment