Assalamualaikum...
sorry kalau Azim terlambat post entri kali ini, semalaman line internet ni semput..
jadinya, tu yang terkucil nak update blog tu.. maaf ye..
baiklah.. menu ekspress Ramadhan lagi, semalam Azim masak sotong!!! senang sangat masak seafood ni, tak payah masak lama-lama, kalau masak lama-lama nanti jadi getah..
actually, nak letak petai, tetapi.. petai dah habis buat masak pucuk ubi hari tu..
oleh itu, masak sambal sotong pedas je la.. ekspress membuatnya dan ekspress jugak habisnya..
Ayah memang suka gila sambal sotong. Kalau hari-hari ada masak, memang bertambah nasi la..
Bahan-bahannya :
1 kg sotong putih (Azim dapat sotong yang kecil-kecil, lagi best)
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia tua
*5 ulas cili api
*bahan kisaran
4 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang besar, potong kasar
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak untuk menumis.
2. Masukkan bahan kisar dan cili kering berserta asam keping. Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sotong dan bawang potong. Kacau rata. Perisakan dengan garam dan gula.
4. Masak sehingga air sotong keluar. Bila air sotong mula nak menggelegak, kacau rata dan terus tutup api.
5. Boleh dihidangkan dengan nasi, adik Azim makan dengan pisang goreng.
No comments:
Post a Comment