Thursday, July 4, 2013

Resepi : Pengat Butir Nangka

Assalamualaikum...
tak sabar rasanya nak puasa kak oii..
lagi 6 hari jer.. yahooo!!!
excited lagi nak puasa daripada nak raya..
mana taknya, nak meniaga bulan puasa ni.. hehe..
back to our topic.. pengat oh pengat...
hari panas-panas macam ni mesti kena minum banyak air kosong..
tapi nenekku mengidam pengat.. so cucunya yang cantik molek ni la yang merealisasikan impiannya itu..
haha.. so kebetulan santan ada dalam peti ais tu.. Azim pun terus fikir nak buat pengat gandum..
pegi la amik tepung gandum dalam balang tu.. uli punya uli jadi liat semacam je.. mama pun menyahut.. itu tepung pulut la!! erkk apakaahh??
takpe,takpe.. kita buat je la..
saya pun bahagi dua, satu warna putih, satu warna hijau (pewarna original, daun pandan)
dan teringat la nak buat butir nangka ala kelantan tu...
nasib baik sedap.. yeye nenek makan.. terer tak cucu nenek ni buat.. huhu.. habis tu!!

         
santannya hijau sedikit sebab saya masukkan baki air pandan tu dalam santan.. semerbak harum sampai kedepan bau daun pandan..
                     
Bahan-bahan :

200g tepung pulut putih
Air daun pandan
Air suam
Garam
1 1/2 cawan santan pekat + 1 1/2 cawan air
Gula putih
Daun pandan (disimpul ayu)

Cara-cara membuatnya :

1. Uli tepung pulut dan sedikit garam dengan air sehingga tak melekat kat tangan dan bahagi dua, satu warna  putih dan satu lagi hijau.
2. Bentukkan macam kepompong ulat sutera.
3. Masak santan dan gula secukup manis bersama daun pandan.
4. Masukkan tepung pulut tadi dan masak sampai semua terapung.

bolehlah dimakan panas-panas ataupun sejuk.. Azim prefer panas-panas..

tak kreatif la, cacak daun pandan je mampu.. yang penting sodap!!
alhamdulillah.. satu lagi satisfaction yang dapat dilepaskan bila dapat buat family kita suka dan puas makan..
ok, mari type post untuk resepi lain pula..
bubye~~


No comments:

Post a Comment