Friday, July 19, 2013

Resepi : Apam Goreng Meletop Seribu

Assalamualaikum..
Mama dan Azim tertanya-tanya apa la nak dibuat untuk side dish buka puasa kelmarin .. Adik dengan Ayah tu karang malam nanti mesti nak something untuk makan..
jadinya, Azim terpandang la mauripan kat dalam almari tu.. hurmmm, Azim amik terus bancuh buat apam goreng, kebetulan kelapa parut pun ada.. sambal tumis pun kebetulan ada, memang kombo la!
mari tengok resepinya..


Bahan-bahannya :

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan kelapa parut muda
2 cawan air
1 paket yis mauripan

Cara membuatnya :

1. Satukan tepung dan kelapa. Gaul rata.
2. Bancuh yis dengan air dan gula sehingga larut kemudian masukkan dalam bancuhan tepung dan kelapa. Bancuh rata.
3. Perap bancuhan selama 1 jam. Bancuhan hendaklah ditutup dengan kain lembap.
4. Apabila sudah kembang, bolehlah digoreng dengan sedikit minyak sahaja. Masukkan sesenduk kecil dan tutup dengan tutup periuk nasi, api kecil sahaja. Balik-balikkan dan bila dah garing, bolehlah diangkat.
Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama sambal tumis.




No comments:

Post a Comment