Wednesday, July 17, 2013

Resepi : Hati dan Pedal Ayam Masak Kicap Pedas

Assalamualaikum semua pembaca blog DDM..
kisahnya, dua minggu sebelum puasa.. kami sekeluarga ada buat kenduri sikit nak menyambut puasa.. yang jadi tunggak masaknya Azim dengan Mama je.. bayangkan, ada 5 menu dan 2 orang je masak untuk kenduri dan Azim pulak kena buat kuih koci sampai 100 lebih untuk kenduri tu, memang keteramatan keletihan..
Jadinya, kami masak ayam la masa kenduri tu dalam 10 ekor.. pedal dan hatinya tidak dicampur.. Mama pun simpan dalam freezer..
Kalau Azim beli ayam.. Azim suruh orang tu buang semua organ, sebab Azim tak makan..
jadinya, masa nak masak untuk berbuka puasa... Mama keluarkan semua hati dan pedal ayam tu buat masak kicap,.. maka berlakulah kejadian organ-organ itu dimasak kicap..


Bahan-bahannya :

10 keping hati ayam
10 keing pedal ayam
Serbuk kunyit
Sedikit garam
*kedua-dua organ ini direbus terlebih dahulu sehingga lembut dan dilumur garam kunyit lalu digoreng sedang-sedang saja
*1 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*10 ulas cili api
*bahan ini ditumbuk , cili api ditumbuk kasar sahaja
6 sudu besar kicap masin
1 sudu makan sos tiram
2 senduk nasi cili kering kisar
1 biji bawang besar dipotong
2 cawan air asam jawa

Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk, bawang besar potong serta organ-organ tadi.
2. Masukkan cili kering, kicap masin dan air asam jawa.
3. Biarkan menggelegak dan pekat. Boleh tutup api.


2 comments:

  1. Saya barusan mencoba resipi ini...ternyata benar benar lezat...kata orang Indonesia....maknyusss...

    ReplyDelete