Tuesday, July 16, 2013

Resepi : Lempeng Ikan Bilis Adikku

Assalamualaikum..
Asik masak je la kerja Azim ni kan, siang malam tak berhenti nak bagi makan kat orang-orang di rumah ni..
Adik Azim kelaparan pulak bila dah malam-malam lepas buka tu, dapur dah tak de benda nak masak.. (malas sebenarnya).. jadinya, malam kelmarin Azim buat la lempeng memandangkan boleh dicicah dengan kuah masak lemak cili api ayam dengan kemumu.. cicah dengan sambal sardin pun boleh.. tertangguh nak update sebenarnya, internet terlalu 'laju' la katakan..


Bahan-bahannya :

1 cawan tepung gandum
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*Sejemput ikan bilis
*ditumbuk kasar je dengan lesung batu
4 cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Semua bahan dibancuh sekata.
2. Panaskan kuali anda, Azim guna kuali biasa tu je dan sapukan sedikit minyak.
3. Masukkan 1 senduk kecil bancuhan dan goyangkan supaya rata dan lebar seperti yang anda mahu.
4. Masak sehingga garing. Boleh dimakan begitu saja ataupun dicicah bersama kuah.


No comments:

Post a Comment