Monday, July 15, 2013

Resepi : Gulai Ayam Dengan Keladi Kemumu

Assalamualaikum..
dah berapa hari kita berpuasa dah kan.. Azim tak kira pun dah berapa hari, malas nak kira, nanti rasa lama..
Insyaallah, Azim dengan Mama akan start projek kuih bahulu dan cookies untuk raya ni.. Mama nak start balik kuih bahulu dia yang dah lama tinggal dekat 10 tahun, masih lancar lagi atau sudah berkarat? kita tunggu.. baiklah, Azim sebenarnya nak kongsi menu yang dimasak masa berbuka semalam, ini adalah signature dish orang negeri sembilan.. masak lemak cili api ayam @ gulai ayam.. cuma Mama suruh tambahkan keladi kemumu buat sayurnya, selalu orang letak kentang... yang buat Azim gembira, sejak first day Azim masak untuk buka puasa ni, semua rasanya perfect, cukup masin dan cukup pedas, Azim tak rasa tau, hehe..


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam potong 12, bersih dan toskan
2 sudu besar cili api kisar , siapa nak pedas boleh adjust
1/2 biji bawang besar dipotong halus
1 ulas bawang putih dipotong halus
1 cm halia dipotong halus (halia sikit je, buat rasa.. jangan letak banyak sangat)
1 keping asam gelugor
2 cawan santan perahan kedua
1 cawan pati santan
5 batang keladi kemumu, bersihkan, potong dan ramas dengan garam kasar
2 batang serai ditiitk
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Masukkan ayam dalam kuali bersama cili api, bawang-bawang dan halia.
2. Masukkan juga serbuk kunyit secukup kuning, keladi kemumu dan serai yang dititik.
3. Masukkan 1 cawan santan perahan kedua dan masak sehingga ayam kecut, teruskan tambah santan perahan kedua sehingga ayam benar-benar kecut.
4. Masukkan pati santan dan perisakan dengan garam. Menggelegak santan tu boleh la tutup api.


No comments:

Post a Comment