Monday, February 25, 2013

Resepi : Kaswi Gula Merah

Assalamualaikum..
Azim nak kongsi satu resepi kuih lama yang agak popular sebagai kuih di majlis-majlis kenduri, nak tau kenapa popular? sebab buatnya senang, kacau-kacau lepas tu kukus..
Sebenarnya, kena hati-hati juga buat kuih ni.. kena adjust kepekatannya supaya kuih kita nanti tak keras dan tak terlalu lembik. Kalau buat kuih ni, Azim tak pernah sukat-sukat.. main agak-agak je sebab nak sukat susah sikit.. tapi Azim masih guna resepi Azim sendiri dan terpaksa menyukat masa nak buat panduan adik-adik di masa hadapan..
kalau Azim nak gambarkan kepekatan bancuhan kaswi yang best, bila kita angkat guna sudu kemudian curah balik, bancuhan tu mengalir tak putus dan lancar laju je ,tapi tak terlalu cair macam air.. kalau korang cuba buat kan, letak air sikit-sikit, pastu test sampai curahan airnya lancar laju tu Insyaallah dah ok la tu..




Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur makan
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan gula pasir
8 cawan air
1 sudu makan kicap manis
Kelapa parut muda
Garam

Cara membuatnya:
1. Masak gula merah dan gula putih dengan secawan air hingga larut.
2. Biarkan sejuk seketika dan tapis.
3. Bancuh tepung gandum, tepung ubi dan air kapur dengan 7 cawan air.
4. Campurkan bersama air gula. Kacau rata dan tapis.
5. Oles acuan dengan minyak (Azim guna talam segi empat, boleh juga guna acuan lompang)
6. Masukkan bancuhan dalam talam, dan kukus selama 20 minit.
(Azim balut tudung kukus dengan kain sebab kukus Azim dan berumur, airnya menitik nanti kuih tak cantik)
7. Sejukkan kuih betul-betul sebelum potong.
8. Kalau dah potong, boleh la dimakan bersama kelapa parut yang digaul dengan secubit garam.
(Azim kukus kelapa parut supaya tahan lama)



No comments:

Post a Comment