Tuesday, October 8, 2013

Resepi : Kuih Ketayap Ala Diva

Assalamualaikum..
memang kalau tak kena sound, takkan diupdate blog ni.. terserlah kerajinan di situ, hehe.. kesahnya, Azim sangatlah happy time buat uih ni sebab bancuhannya tak melekat dekat kuali.. ye la, kita takde non-stick pan.. orang kampung la katakan, pakai kuali lombong je.. pon boleh.. sebenarnya kuih ni senang je buatnya, tapi kesabaran amat diperlukan dalam pembikinan kuih ini.. kalau gopoh gelojoh, alamat koyak rabak la kuihnya tu.. sebenarnya, kuih ni Azim buat sama dengan kuey tiaw goreng special yang resepiya akan menyusul kemudian nanti.. mari saksikan -->


Bahan-bahannya : (dapat dalam 20 biji kuih)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air, dikisar dengan 3 helai daun pandan dan tapis
1 biji telur
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau

untuk intinya, boleh rujuk resepi kuih koci di SINI

Cara membuatnya :

1. Bancuh semua bahan di atas. Azim blender je, kemudian tapis.
2. Panaskan kuali anda dengan sedikit minyak, apinya kecil. Azim menggunakan teknik sapuan minyak dengan menggunakan kain lap bersih.
3. Masukkan satu senduk kecil bancuhan dan layang-layangkan kuali anda supaya bancuhan rata dan membentuk bulatan.
4. Biarkan sehingga bahagian tepi bancuhan mula naik dan boleh diangkat.
5. Letakkan inti secukupnya dan gulung.
6. Sedia untuk dimakan, hehe.

SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment