Sunday, September 22, 2013

Resepi : Nasi Goreng Kampung Sambal Paru

Assalamualaikum readers.. 
kembali lagi Azim dengan posting baru.. kali ni, Azim mungkin akan update blog hujung minggu sahaja sebab hari biasa busy dengan kelas..
apa-apapun, Azim mesti akan update walaupun menu sendu gitu.. asalkan ada bahan nak pamer kat blog kan, tak payah nak masak grand2 pun,, make it fast, fresh and simple bak kata Donna Hay..
actually, resepi ini merupakan resepi yang dah tersimpan agak lama (2 minggu) dalam folder Azim.. actually, banyak lagi resepinya.. tapi tak tahu nak update mana satu.. huhu..
menu ni kira menu rajin tau, kalau malas.. side dishnya telur mata je la, ni kira rajin la punya pasal terjadi la kejadian sambal paru tu...


Bahan-bahannya :

NASI GORENG KAMPUNG==> 

4 cawan nasi sejuk, dilerai-leraikan
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
Sejemput ikan bilis*
*bahan tumbuk, guna lesung batu je
1 1/2 senduk nasi cili api kisar, tak nak pedas kurangkan ler
4 keping dada ayam, potong kecil-kecil
1 cekak kangkung, dipotong pendek, basuh, rendam
1 biji telur
Garam secukup rasa

SAMBAL PARU==>

1 kg paru lembu direbus hingga empuk, potong kecil dan goreng hingga garing
(goreng paru tu digaul dengan garam kunyit macam goreng ayam, kalau tak nak garing pun boleh)
8 ulas cili merah*
1 genggam cili api*
1/2 biji bawang besar*
*bahan kisar, jangan kisar halus, kisar kasar
1/2 biji bawang besar, potong
Garam dan gula

Cara membuatnya :

1. NASI GORENG KAMPUNG==> Panaskan kuali anda dengan minyak yang mencukupi untuk menumis bahan tumbuk. Masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga wangi, kemudian masukkan ayam dan cili api kisar. Masak sehingga ayam empuk dan air ayam kering. Masukkan kangkung dan gaul rata. Pecahkan sebiji telur dan kacau rata. Masukkan nasi dan kaup balik sehingga rata. Perisakan dengan garam dan masak sehingga nasi kering. Tutup api.
2. SAMBAL PARU==> Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan bawang, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata paru goreng tadi dan tutup api. Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment