Friday, October 18, 2013

Resepi : Kuih Bijan @ Bom

Assalamualaikum...
tiba-tiba mood rajin datang nak update blog.. entah kenapa entah mood tiba-tiba angin semacam.. geram sangat dengan nenek.. semalam check glucose dia guna glumeter tu, tinggi gila gulanya, 19.5
semua gara-gara hari raya katanya.. makan bahulu manis entah berapa banyak, mangga manis paklong bawak.. makan nasi banyak sangat, makan kuih manis-manis.. bila orang kata jangan dia kata 'ha, baik tak payah makan apa-apa'.. tapi Azim tak kesian pun.. sejak dulu lagi, itulah taktik yang dia buat supaya kitorang kesian.. dah kebal dah dengan taktik rayuan sebegitu.. bila kita nasihat sikit jangan makan manis sangat, dia pegi compare dengan jiran sebelah rumah lah, orang itulah, inilah.. malas nak layan, tutup telinga je.. nak makan karang panggil orang jugak...

ok, berbalik kepada resepi kita, Azim buat kuih ni sebab ada saudara datang haritu, dia singgah kejap.. ingatkan singgah lama, rupa-rupanya singgah seminit dua nak hantar daging korban.. buat penat kau terkocoh-kocoh menguli tepung pulut tu dengan jerang air nak buat teh'o.. siap panaskan minyak bagai.. sekali dah balik.. hurmm, dah alang-alang bancuh tu, aku goreng je la... tapi kuih Azim ni senget sikit la (sikit ke? senget benget aku tengok).. hehe.. mood melayang la katakan...


Bahan-bahan :

2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Air secukupnya untuk menguli
Biji bijan

Inti kelapa , refer resipi koci di SINI

Cara membuatnya :

1. Uli tepung pulut, tepung gandum, garam dengan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh lembut.
2. Ambil sedikit doh sebesar bola pingpong dan uli leper, masukkan inti secukupnya dan uli bulat.
3. Golek-golekkan atas biji bijan dan goreng sehingga kuning keemasan.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment