Tuesday, October 8, 2013

Resepi : Ayam Masak Kicap Cili Api Sedap

Assalamualaikum..
entri malam ini sekali lagi, ada request pulak dari teman facebook Shah Mazhar.. nak ayam masak kicap katanya.. nasib ada bahannya.. tu yang nak terus update tu, dah alang-alang kepalang menghadap laptop ni kan.. kita update je la.. resepi ini merupakan dari idea Azim sendiri.. Mama punya pun kalah dengan ayam masak kicap Azim ni, ayah suka sangat sampai bertambah nasi, dikutpnya cili api ketuk kasar tu makan dengan nasi.. sedap dan pedas katanya.. mari kita jenguk resepinya..


Bahan-bahannya :

1 ekor ayam dipotong 12, bersih dan toskan

1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
*bahan kisar
1 batang kulit kayu manis*
2 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*
*rempah 4 sekawan
2 senduk nasi cili kisar
1/2 senduk nasi cili api kisar
15-20 batang cili api, diketuk kasar
1 labu bawang besar, potong kasar
1/2 batang lobak merah, potong kecil
1 cawan air asam jawa
1 sudu makan sos tiram
Kicap manis/masin secukupnya

Cara membuatnya :

1. Panaskan kuali dengan 5 camca besar minyak masak dan masukkan bahan kisar, rempah empat sekawan dan tumis sehingga wangi dan agak kekuning-kuningan.
2. Masukkan cili kisar, cili api kisar, cili api ketuk dan ayam. Tambahkan secawan air dan gaul rata. Kecutkan ayam sehingga air kering.
3. Masukkan lobak merah, air asam jawa, bawang besar potong, sos tiram dan kicap secukupnya. Tambah sedikit air dan renih ayam dengan api perlahan sehingga kuah anda pekat. Tidak perlu menambah garam kerana kicap sudah masin.
4. Sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment