Sunday, September 1, 2013

Resepi : Bihun Bakso

Assalamualaikum..
selamat malam semua...sedang refresh diri mengupdate segala yang perlu diupdate kat internet ni.. antivirus la, email la, blog la.. hish, kerja mengalahkan pak menteri.. huhu... lagi seminggu je nak masuk balik ke alam universiti ni.. tak sabar rasanya, habis naik tembam badan ni duduk rumah saja, masak-makan-tidur,, itu je la kerjanya... kisahnya, teringin benar nak makan bakso sebab haritu pergi pasar malam nampak makcik indon tu jual bakso.. orang bukan main ramai beratur nak beli bakso dia.. sekali pergi la usha nak beli.. nampak dia copot mee dengan bahan-bahan lain tu pakai tangan.. pastu lap kan apron dia.. ergghh... baik aku buat sendiri la.. jadinya, Azim pun ke pasar raya nak cari 'pentol' (meatball untuk bakso tu), tapi takde la pulak.. ternampak pulak daging kisar cap ramly tu.. hurmm, baik buat sendiri je.. berbekal dengan panduan resepi meatball dari channel Asian Food Channel yang pernah Azim tonton dulu (tak ingat cerita apa) dan panduan Mama.. maka kejadiannya terjadi la.. hehe..


Bahan-bahannya :

1 bungkus bihun, dicelur dengan air panas dan ditoskan
1 cekak daun sup, hiris halus
1 cekak daun bawang, hiris halus
Bawang goreng

Bebola daging =>
800 g daging lembu kisar ramly
1 biji bawang besar*
10 ulas bawang putih* (Azim suka bawang putih banyak, kalau nak kurang boleh saja)
*bahan tumbuk lumat
2 sudu makan lada putih kisar
1 sudu makan lada hitam kisar
2 biji putih telur
2 sudu makan tepung ubi
Garam secukup rasa

Kuah bakso =>
2 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
*bahan kisar halus
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
200 g daging lembu kisar (buat rencahnya), nak pakai tulang pon boleh, pakai daging tetel pon boleh
1 batang lobak merah, dibelah dua dan dipotong kecil
3 batang saderi, potong kecil
2 sudu besar lada putih kisar
2 sudu besar lada hitam kisar
1 sup bunjut
5 sudu makan kicap manis
10 ulas cili api, tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Sambal kicap =>
1 genggam cili api
Kicap manis secukupnya (kalau nak pekat, sikit kicapnya)
1 ulas bawang putih
3-4 biji jus limau kasturi

Cara membuatnya :

1. Masak kuah bakso : Panaskan minyak secukupnya dalam periuk. Masukkan bahan kisar, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, cili api, sup bunjut dan daging rencahnya. Bila dah wangi, masukkan air secukupnya dan kisap manis. Masukkan juga lada hitam dan putih. Biar hingga menggelegak. Bila hampir menggelegak, masukkan lobak merah dan batang saderi.
2. Bebola daging : Campur kesemua bahan dan gaul sehingga rata sebati. Untuk mengelakkan tangan melekat, sapu tapak tangan dengan minyak sambil membulat-bulatkan bebola. Bebola yang dibulatkan terus dimasukkan dalam kuah bakso. Bebola sudah masak sekiranya ia terapung. Perisakan kuah dengan garam secukup rasa. Biar menggelegak selama 5 minit dan boleh tutup api.
3 Sambal kicap : Kisar semua bahan dan masak atas api sehingga menggelegak, tutup api.
Bolehlah menghidangkan bakso anda, dihias dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng,

SELAMAT MENCUBA!!!

4 comments:

  1. Wah! Nampak sedap ni, izin ambik resipi ya....

    ReplyDelete
  2. macam sedap jer...terima kasih atas resepi

    ReplyDelete