Saturday, September 14, 2013

Resepi : Gulai Pisang Muda Limau Purut

Assalamualaikum...
memang rajin betul la Azim nak update blog kan, hari ni busy pun tak jugak.. tapi entah kenapa vitamin M overdose pulak.. biasalah, hujung minggu dipenuhi dengan aktiviti rehat dan santai bersama keluarga a.k.a TIDUR.. huahua... disini Azim nak kongsikan satu resepi yang sebenarnya dah lama masak masa bulan Ramadhan yang lalu, cuma di buat pekasam sebab overdose vitamin kan.. banyak lagi resepi yang tersimpan dalam gobok folder lappy ni, tapi kemalasan menaip tu menjadi batasan... ok, kali ini Azim mengkongsikan resepi gulai pisang muda, Azim memnag suka sangat pisang muda ni... buat pedas-pedas memang kick la... boleh dikatakan juga ini resepi tradisi orang kerinchi... aroma daun limau purut memang menambah selera.. makan dengan nasi putih, ikan goreng dengan sambal belacan pun sedap...


Bahan-bahannya :

1 sisir pisang lidi/emas/lemak manis/kapas muda, Azim guna pisang lidi
3 cawan santan perahan kedua
2 cawan pati santan
1 jemput ikan bilis, tumbuk kasar
1 inci kunyit hidup, tumbuk halus
1 senduk nasi cili api kisar, nak pedas letak lebih
1 keping asam gelugor
4 helai daun limau purut
2 batang serai dititik
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Pisang muda dibuang kulit, dibersihkan dan direndam dalam air asam jawa.
2. Dalam kuali, masukkan ikan bilis, kunyit hidup, cili api asam gelugor, serai, daun limau purut dan santai perahan kedua. Masak dan kacau sentiasa supaya jangan pecah minyak. Masak sehingga pekat.
3. Basuh pisang muda tadi dan masukkan ke dalam kuah pekat tadi dan tambah pati santan.
4. Perisakan dengan garam dan tutup api bila dah menggelegak.


1 comment:

  1. ni kira dish ke dessert? nape rendam dalam air asam? nak masuk rasa atau basuh getah? kuah tu tumis ke rebus? santai perahan kedua tu apa?
    thanx ahaha

    ReplyDelete