Lama juga Azim tak update blog.. biasalah, busy dengan minggu pertama kembali ke universiti ni kan la katakan.. sibuk menguruskan diri dan segala kursus yang nak di daftarkan.. lagipun Azim agak penat sikit sebab semester ni Azim tak duduk kolej, ulang alik rumah je.. nasib tak jauh dari Hulu Langat ke UKM ni.. paling lama pun mahu dekat 45 minit, kalau tak sesak jalannya.. adalah dalam 30 minit dah sampai... ok, yang bestnya semester ini ialah Azim takde kelas hari jumaat!! yahoo..!!! boleh Azim tidur lama sikit...
Okay, berbalik kepada topik kita... Azim buat kek pisang ni dah lama dah, cuma baru nak masukkan je..
frankly speaking, this is the best traditional cake i had ever made!!! it tastes awesome! amik kau, speaking english... resepi asal kek ini adalah dari makcik kantin Azim, tetapi telah Azim ubah suai mengikut cita rasa dan ilmu baking yang Azim ada selama ini... mari kita kongsikan resepinya...
Bahan-bahannya :
4 biji telur gred B, suhu bilik
1 1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh esen pisang
2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh soda bikarbonat*
1/2 sudu teh baking powder*
*bahan ayak
3/4 cawan pisang manis/raja/berangan/montel lenyek
1 cawan minyak masak
Cara membuatnya :
1. Panasakna oven ke suhu 180 darjah celcius. Telur dan gula dipukul sehingga kembang gebu keputihan.
2. Masukkan esen vanilla dan esen pisang.
3. Dengan kelajuan perlahan, masukkan bahan ayak dan pukul rata.
4. Kemudian, masukkan pisang lenyek dan gaul rata.
5. Akhir sekali, masukkan minyak masak dan adun sebati.
6. Masukkan bancuhan ke dalam acuan yang disapu minyak/mentega dan bakar ke dalam oven sehingga masak.
No comments:
Post a Comment