Wednesday, August 21, 2013

Resepi : Megi Kari Cincai

Assalamualaikum..
selamat hari raya.. raya lagi ke? dah rasa macam hari biasa je dah sekarang ni.. huhu..
tengah blogwalking kelmarin, terpandang megi Che Mat Gebu , alamak ai.. dah lama tak melantak megi ni..
pegi ler selongkar dapur tu punya nak cari megi.. nasib baik ada.. sebungkus pulak tu.. memang dan la.. huhu..
so proses memasak dimulakan la dengan segera.. Azim pakai apa yang ada je kat dapur tu.. sayur pon pakai carrot je.. stok lain tak de.. jadilah kan..


Resepi asal : www.tiffinbiru.com
Diolah oleh : dapurdivameletop.blogspot.com

Bahan-bahannya :

1 bungkus megi kari, asingkan perencahnya
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
8 tangkai cili api*
*bahan tumbuk
1 sudu makan lada kisar
1 keping dada ayam dipotong kecil
1/2 batang lobak merah, dipotong kecil
1 batang serai, dititik
1 helai daun limau purut
1/2 biji bawang besar, dihiris
Garam, jika perlu

Cara membuatnya :

1. Panaskan kuali dan tumis bahan tumbuk, serai dan daun limau purut hingga wangi.
2. Masukkan perencah kari megi, lobak merah dan isi ayam. Tuangkan sedikit air dan masak sehingga ayam masak.
3. Apabila sudah masak, masukkan mee megi dan hirisan bawang besar kemudian masak sehingga mee lembut. Tambah air jika hendak berkuah. Apabila sudah masak, Boleh dihidangkan dengan hirisan daun bawang dan cili merah.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment