Assalamualaikum..
asam pedas lagi!! gila asam pedas betul.. huhu.. sedap gila.. itulah yang diucapkan oleh adik perempuan aku yang nombor 2 tu.. pantang nampak asam pedas, mesti bertambah nasi punya.. tak kira la asam pedas apa pun.. semua dia balun.. yum2.. Azim pun apa lagi, join la menemani dan memenuhi kuota geng asam pedas itu.. actually, mama demam sebab low blood pressure atau tekanan darah rendah, so Azim la meneruskan duty memasak sementara belum masuk semester 3 ni... tanpa melegahkan masa dan berleter panjang lagi.. mari kita jenguk resepinya...
Bahan-bahannya :
6 ekor ikan kembung, dibersihkan
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
*bahan ditumbuk halus, pakai lesung batu lagi best
1 1/2 senduk besar cili kering kisar
1 1/2 cawan air asam jawa
15-20 helai daun kesum
8 batang bendi, dibelah dua menyerong
4 biji terung bulat, dibelah empat
2 biji tomato dibelah empat
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak untuk tumisan dan masukkan bahan tumbuk.
2. Masukkan cili kisar, air asam jawa, daun kesum dan air secukupnya.
3. Apabila sudah menggelegak dan pekat, masukkan ikan dan biar seketika.
4. Masukkan terung, tomato dan bendi dan masak sehingga kesemuanya masak. Jangan lupa perisakan garam secukupnya.
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment