Tuesday, August 20, 2013

Resepi : Asam Pedas Ikan Tenggiri

Assalamualaikum.. selamat malam semua.. huhu.. cukup lama Azim tak kongsi resepi dengan semua orang.. busy betul sepanjang bulan puasa dan seminggu dua hari raya ni, asik masak je kerjanya.. kalau masak sikit takpe la jugak, ni masak untuk berpuluh-puluh orang.. tercabut tulang dibuatnya.. last2 bulan puasa tu sibuk dengan cookies dan kuih untuk jualan di bazaar ramadhan.. memang nak menangis kepenatan dibuatnya..
tapi harus diatasi kesemua kepenatan itu supaya blog ni tak terbengkalai.. kesian korang nak baca resepi baru... huahua.. disini Azim kongsikan resepi asam pedas yang popular kat johor dan melaka tu, tapi ini simple je.. tak pakai belacan, tetapi masih divas gitu.. mari kongsikan resepinya


Bahan-bahannya :

1 ekor ikan tenggiri dipotong sederhana, kepalanya dibelah dua
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
*bahan ditumbuk halus, pakai lesung batu lagi best
1 1/2 senduk besar cili kering kisar
1 1/2 cawan air asam jawa
15-20 helai daun kesum
8 batang bendi, dibelah dua menyerong
4 biji terung bulat, dibelah empat
2 biji tomato dibelah empat
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak untuk tumisan dan masukkan bahan tumbuk.
2. Masukkan cili kisar, air asam jawa, daun kesum dan air secukupnya.
3. Apabila sudah menggelegak dan pekat, masukkan ikan dan biar seketika.
4. Masukkan terung, tomato dan bendi dan masak sehingga kesemuanya masak. Jangan lupa perisakan garam secukupnya.

SELAMAT MENCUBA!!!!

No comments:

Post a Comment