Sunday, March 24, 2013

Resepi : Roti Jala Kari Ayam

Assalamualaikum kawan-kawan..
selalunya roti jala ni bulan puasa je dapat makan, hari-hari biasa macam ni memang susah nak jumpa.. nasib la baru dapat resepi daripada tok guru kiah, Azim pon buat la satu bancuhan, amik kau! tak cukup satu bancuhan, selera naga betul orang dalam rumah ni.. sedap katanya.. Azim bab masak-masak ni terer la, bab rasa merasa ni kurang la..


Bahan-bahannya:

Aduanan roti jala

3 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kuning

Cara membuatnya:
1. Blend semua bahan di atas dan tapis.
2. Panaskan kuali leper anda dengan api kecil.
3. Kalau dah panas, tebarkan jala anda dan biar sehingga masak. tak payah terbalikkan tau.
Tanda-tanda dah masak ialah, tepung tu akan terangkat sikit tepinya, bolehlah angkat.

Kuah roti jala:

4 keping dada ayam , potong kecil
1 biji kentang, dipotong dadu kecil-kecil
*Bahan kisar
2 biji bawang besar (kalau kecil)*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
2 sudu besar cili kering (kisar)
1 paket kecil rempah kari
1 cawan santan pekat
Air

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan kisaran.
2. Kalau bau dah wangi, masukkan rempah kari dan sedikit cili kering kisar.
3. Masukkan ayam, kentang dan air secukupnya.
4. Bila dah lembut, masukkan santan dan perisakan dengan garam.
5. Bila menggelegak, boleh ditutup api,


No comments:

Post a Comment