Assalamualaikum..
Alhamdulillah, selepas sehari, sehari lagi kita selesai berpuasa.. dah berapa hari dah puasa.. Azim pun tak ingat, itu semua tak penting.. Yang penting puasa dan amalan wajib mahupun sunat di bulan Ramadhan ni jangan dilupa.. Insyaallah..
Di sini Azim nak kongsikan resepi ikan siakap tiga rasa, tapi Azim rasa macam lebih kepada sweet sour je.. maklumlah, tak dapat nak rasa kepedasannya.. moh le kite~~
Bahan-bahannya :
2 ekor ikan siakap sederhana besar, perap dengan limau kasturi dan bersihkan, toskan
Sedikit garam
Serbuk kunyit
*ikan dilumur garam kunyit dan goreng hingga garing
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1 batang serai
*8 ulas cili api
*bahan ditumbuk lumat dengan lesung batu, cili api dan serai tu jangan hancur sangat
1 batang serai potong pendek dan ketuk kasar
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
1 batang carrot potong pendek
4 batang pucuk jagung, belah dua menyerong
1 kuntum bunga kobis, potong kecil
1/2 biji nanas potong kiub
1 biji tomato potong kiub
2 helai daun limau purut
2 sudu makan jus limau kasturi
2 cawan air asam jawa cair
1 sudu makan tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah)
Garam dan gula
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan cili kering, serai ketuk, sos cili, sos tiram, jus limau dan daun limau purut.
3. Masukkan kesemua sayuran dan air asam jawa.
4. Bila dah menggelegak , perisakan dengan garam gula mengikut cita rasa anda.
5. Masukkan bancuhan tepung gandum dan biarkan menggelegak sekejap. Boleh tutup api dan curah atas ikan.
No comments:
Post a Comment