Selamat berpuasa kepada semua pembaca blog DDM... Apa khabar semuanya? semoga sihat .. Alhamdulillah.. Post kali ini, Azim nak kongsi menu jengkol gitu, apa itu jengkol.. kepada sesiapa yang tak tau, jengkol tu jering.. fuhh, sedap gila jering.. yang bestnya, jering ni tak berbau bila makan sebab Azim rebus dulu.. bila dah masak, baunya hilang... masak jering ni berduet pulak dengan pucuk ubi, pergghh!! memang super kombo la!!
Bahan-bahannya :
10 ulas jering dibelah dua, direbus hingga empuk dan tumbuk dengan lesung batu
1 cekak pucuk ubi, disimpul dan direbus
3 sudu besar cili api kisar
Sejemput ikan bilis ditumbuk kasar
Sedikit serbuk kunyit
2 1/2 cawan santan perahan kedua
1 cawan pati santan
2 batang serai dititik
2 keping asam gelugor
Garam
Cara membuatnya :
1. Satukan cili api, ikan bilis, serai, asam gelugor dan sedikit serbuk kunyit. Masukkan 2 cawan santan perahan kedua, masak sehingga agak pekat lalu masukkan jering dan pucuk ubi.
2. Masukkan setengah cawan santan perahan kedua dan biar menggelegak.
3. Kemudian, masukkan pati santan dan perisakan dengan garam. Bila dah menggelegak, biarkan 2-3 minit dan tutup api. Boleh dihidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment