Tuesday, November 5, 2013

Resepi : Sup Tulang Panas

Assalamualaikum...
sempat lagi Azim nak update blog sebelum tidur ni. siap renovate kasi kemas, buat header baru, buat watermark official punya.. lega rasanya..
Sebenarnya Azim nervous sikit, dah kenapa? mana tak nervous, adik Azim si Aina Afrina ni nak SPM first paper esok. Dah kecut semacam perut aku yang kecil ni (kecil la sangat~~)
hurmm, selepas kejadian nasi lemak pagi tadi.. Mama cakap "Tengah hari takda makan yer, kenyang dah nasi lemak tu.. petang baru makan" kenyang la sangat.. Mama pun mengeluarkan tulang lembu korban haritu.. buat sup je la.. sonang kan.. malas nak pikir nak gulai lah, kari lah, apa lah...
marilah kita saksikan resepinya...


Bahan-bahannya :

Sup Tulang
3 kg tulang lembu, bersihkan
2 labu bawang besar*
6 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
*bahan kisar halus
2 sup bunjut
2 batang kulit kayu manis
6 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Air
Garam secukup rasa

Sambal Kicap
1 genggam cili api*
5 ulas bawang putih*
*kisar dengan air secukupnya
Kicap manis secukup rasa
Secubit garam

Cara membuatnya :

1. Sup Tulang : Masukkan kesemua bahan dalam periuk besar dan rebus sehingga empuk. Tambah air jika perlu. Perisakan dengan garam. Tak perlu tumis tau, lemak kat tulang tu dah cukup berkolesterol dah.
2. Sambal Kicap : Masak kesemua bahan atas api sehingga menggelegak. Tujuan dimasak sambal kicap ni supaya tahan lama dan cilinya masak.
3. Sup tulang tersebut boleh dihias dengan daun sup dan bawang goreng, mengikut citarasa anda.

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment