Tuesday, November 5, 2013

Resepi : Nasi Lemak Kampung Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum
Salam maal hijrah 1435.. rajin betul Azim update blog pagi-pagi buta ni.. hehe, mana taknya, malam tadi dah niat nak bangun awal sebab nak masak breakfast untuk family.. teringin pulak nak makan nasi lemak ni, dah lama betul tak buat nasi lemak.. jadinya, pukul 6 dah bangun kau.. mesin kelapa bagai, perah santan.. masak sambal.. siap goreng ayam berempah tu yang rajin tiba-tiba tu.. hehe..
resepi nasi lemak ni resepi Azim sendiri yer, tiada kena mengena denga mana-mana resepi blogger lain, kalau ada kebetulan tu.. biarlah.. dah rEsepi nasi lemak, semua lebih kurang sama ja kan..
dah, membebel je kerja aku ni, mari saksikan resepinya


Bahan-bahannya :

Nasi Lemak 
2 cawan beras putih, basuh dan toskan
3 cawan santan (2 pekat + 1 cair)
1 inci halia, dihiris halus
1 biji bawang besar, hiris
2 helai daun pandan, siat dan simpul
Garam secukup rasa

Sambal Tumis
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 cawah ikan bilis*
*bahan kisar halus
2 senduk nasi cili kisar
1/2 cawan ikan bilis, goreng sediki garing
1 labu bawang besar, potong
2 keping asam gelugor, basuh

Ayam Goreng Berempah
1 ekor ayam potong 12
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu kecil jintan manis*
1 sudu kecil jintan putih*
1 sudu kecil ketumbar*
1 sudu kecil serbuk kunyit*
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan garam

Bahan lain
5 biji telur rebus
Timun

Cara membuatnya :
1. Nasi Lemak : Masukkan kesemua bahan dalam rice cooker dan biar masak hingga gebu.
2. Sambal Tumis : Panaskan minyak kira-kira 4 sudu besar. Masukkan bahan kisar, cili kisar, ikan bilis goreng, bawang besar dan asam gelugor. Tambahkan 1/2 cawan air dan masak hingga pecah minyak. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa anda.
3. Ayam Goreng Berempah : Gaul semua bahan sebati dan perap sekejap, kira-kira 10 minit. Kemudian goreng hingga masak.
4. Cara hidangkannya, ambil secawan nasi, hirisan timun, telur rebus. Tambahkan sambal tumis dan ayam berempah. Makan pana-panas dengan air teh'o hangat.

SELAMAT MENCUBA!!!









No comments:

Post a Comment