Saturday, November 23, 2013

Resepi : Nasi Dagang dan Gulai Ikan Tongkol

Assalamualaikum..
fuhh.. lama tak update blog ni, mana taknya? assignment menggila lagi meroyan berduyun-duyun datang, dengan exam mid sem yang entah bila nak habis pun tak tahu, kerja lapangan lagi.. aduhh!! pengsann!!
tapi syukur alhamdulillah minggu ni takde kerja lapangan, free sikit weekend ni, boleh lah buat kerja rumah sambil tengok tv.. selain dapat masak kan, hehe..
timbulnya idea nak buat nasi dagang ni bila minggu lepas Mama bawa balik nasi dagang dari rumah makcik, ada kenduri.. sedap pulak nasi dagangnya.. jadi, Azim buatlah buat breakfast pagi ni.. kebetulan semua bahan ada kan.. yang gulai ikan tongkol tu, Azim pakai rempah kari ikan biasa je.. kat sini takde jual rempah gulai cap rose tu.. huh, sodap jugak walaupun kari.. buat pekat-pekat plak tu.. pergghhh!!! So, kita feeling pantai timur sekejap pagi ni.. huahua.. mari layankan resepinya.. mudah sahaja..


Bahan-bahannya :
(untuk hidangan 4 orang)

Nasi Dagang-->
2 cawan beras biasa*
1/2 cawan beras pulut*
1 sudu kecil garam kasar*
*bahan ini direndam selama 8 jam atau semalaman.. Azim rendam malam, paginya baru masak
1 cawan santan pekat
1 labu bawang besar, hiris halus
1 sudu makan halba
2 inci halia, hiris halus

Gulai ikan tongkol-->
4 keping isi ikan tongkol
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
*bahan kisar halus
2 sudu makan cili kisar
1 paket rempah gulai cap rose (Azim takde, pakai rempah kari biasa je)
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
8 biji bendi

Acar mentah-->
1 biji timun, potong kecil
1/2 biji lobak merah, parut kasar
1/2 biji nenas masak, potong kecil
1/2 labu bawang besar, hiris halus
8 sudu makan gula/secukup rasa
1 sudu makan garam/secukup rasa

Cara membuatnya :
1. Nasi Dagang : Beras bercapur pulut yang direndam dikukus selama 25 minit. Kemudian, keluarkan dan gaul dengan santan pekat, bawang, halia, halba dan garam secukup rasa. Kukus lagi sehingga lembut dan gebu, lebih kurang 15 minit. Azim kukus ni pakai api besar.
2. Gulai Ikan Tongkol : Ikan tongkol direbus dengan sedikit asam gelugor sehingga masak dahulu, kemudian toskan.Panaskan minyak dalam 4 sudu besar. tumiskan bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan rempah kari. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan ikan tongkol dan santan cair. Masak sehingga pekat dan masukkan santan pekat bersama bendi. Perisakan dengan garam secukup rasa dan masak hingga menggelegak. Boleh tutup api.
3. Acar Mentah : Bahan acar digaul rata dan boleh adjust rasanya mengikut citarasa anda. Azim memang tak pakai cuka, memang tak minat masak letak cuka ni. Nak letak pun boleh, letak dalam 2 sudu makan ok jugak.

Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment