Friday, August 30, 2013

Resepi : Gulai Labu Dengan Pucuk Ubi Keriting

Assalamualaikum..
pagi jumaat yang indah dan agak panas jugak, memang nak meluangkan mengupdate blog sebab tak mahu blog terbengkalai macam dulu.. hehe
sebenarnya, banyak resepi yang tersimpan dalam folder, cuma vitamin M tu yang menyebabkan tertunda sikit, lagipun, kerja rumah yang tak pernah nak siap ni pun sibuk mengganggu tugasan berblogging ni..
actually, Azim menggulai labu ni masa Mama demam sebab low blood pressure, jadinya.. masak la jawabnya.. huhu.. kejadiannya bermula bila Azim menyelongkar peti sejuk dan terlihat buah labu yang tinggal 3/4 biji.. jadinya terus kupotong dan rebus sambil pergi kutip pucuk ubi keriting kat belakang rumah..


Bahan-bahannya :

3/4 biji buah labu sederhana besar, dipotong kecil dan direbus hingga hampir empuk
1 cekak daun pucuk ubi keriting, buang tangkainya
1 senduk nasi cili api kisar
Sejemput ikan bilis, tumbuk kasar
1 helai daun kunyit, disiat kasar
Serbuk kunyit secukup kuning
Santan secukupnya
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Masukkan labu yang hampir empuk ke dalam kuali bersama cili api, ikan bilis, daun kunyit, serbuk kunyit dan sedikit santan. Masak sehingga pekat dan menggelegak dan masukkan pucuk ubi keriting. Masukkan santan hingga tenggelam dan masak sehingga daun lembut. Perisakan dengan garam secukup rasa

No comments:

Post a Comment